PROJECTE CIENTÍFIC
EXCURSIÓ A AGRÒNOMS
El nostre projecte científic ha estat basat en els problemes que suposa que es trenqui la cadena del fred a l'hora del seu transport i conservació. Durant un temps vam estar reflexionant sobre el viatge que fan els diferents aliments, com s'agafen, s'envasen, conserven, transporten, etc.
Vam pensar, i vam fer una pluja d'idees sobre els diferents problemes que es produeixen i quins son els més greus per poder solucionar-los.
Els aliments com fruites, verdures, carns, peixos i làctics, a més dels productes congelats, s'han de mantenir a la temperatura adequada de refrigeració o congelació per garantir el seu consum en bon estat. L'exposició a unes condicions tèrmiques inadequades, encara que sigui de forma puntual, provoca de vegades podriments o maduracions incontrolades, així com el desenvolupament de microorganismes que poden posar en perill la seguretat dels aliments.
La qualitat higienicosanitària, nutricional i sensorial dels aliments frescos i congelats s'aconsegueix mitjançant una refrigeració adequada en tots els passos, des de la producció fins al consum. Amb aquesta finalitat cal utilitzar un sistema correcte de conservació i maneig dels productes conegut com a cadena de fred.
La nostra decisió va ser intentar solucionar els problemes que es poden produir quan es trenca la cadena en els aliments làctics. Al principi vam pensar de fer-ho sobre els iogurts, vam fer una excursió a agrònoms acompanyats amb un altre grup de Cervera, i vam aprofitar per fer-li una entrevista al professor especialitzat en aliments làctics (Joaquim Giner Seguí). Parlant amb ell vam decidir fer-ho sobre el formatge fresc, ja que els iogurts son un dels productes làctics que millor es conserven, en canvi, aquest tipus de formatge te un ph molt alt i es fàcil que es faci mal bé en trencar-se la cadena.
També ens vam informar sobre com es conserven els aliments en els camions refrigerats, fent també una entrevista a un transportista. Els camions frigorífics tenen un termògraf que s'encarrega de registrar les temperatures a les que està l'aliment en tot moment. Vam poder comprovar que els productors d'aliments i els distribuidors tenen eines per assegurar la T de transport dels aliments. Hem pogut constatar que el punt més crític és en les càrregues i descàrregues, i quan més al detall més possibilitats que es trenqui la cadena de fred.
La nostra idea final va ser senzilla:
El consumidor no pot saber de ninguna manera si el producte ha patit algun canvi de temperatura, el que nosaltres volem es fer-ho saber d'alguna manera, ja que els consumidors podrien comprar aquests aliments sense saber-ho i patir salmonel·la, indigestions...
Mitjançant unes etiquetes que canviarien de color si el producte pateix algun canvi de temperatura durant un temps determinat. Vam trobar unes etiquetes que ja existeixen i són justament el que pensàvem i es col·locarien a sobre de l'etiqueta dels formatges.
Les etiquetes (sensors tèrmics) són una eina visual, no reversible, que indiquen l'exposició en temps-temperatura d'un producte per dalt d'una temperatura predeterminada en l'emmagatzematge i el transport.
Això fa que, quan una temperatura crítica ha estat excedida es generi un senyal visual de fàcil lectura per estimar el temps per sobre de la temperatura llindar. Exactitud: ± 1 º C.
L'alt contrast de l'indicador que es torna VERMELL com el resultat de l'exposició a temperatures en augment, amb la seva indicació irreversible i de registre permanent, encara que torni a nivells normals.
Això fa que, quan una temperatura crítica ha estat excedida es generi un senyal visual de fàcil lectura per estimar el temps per sobre de la temperatura llindar. Exactitud: ± 1 º C.
L'alt contrast de l'indicador que es torna VERMELL com el resultat de l'exposició a temperatures en augment, amb la seva indicació irreversible i de registre permanent, encara que torni a nivells normals.
Se'ls col·loca sobre l'embalatge secundari en els productes sensibles a la temperatura, els quals seran transportats o emmagatzemats.
Són un paper secant saturat amb una substància química tenyida de vermell que es fon a la temperatura de resposta de la etiqueta.
EXCURSIÓ A AGRÒNOMS
MUNTANT EL ROBOT
CONTINUEM AMB LA CONSTRUCCIÓ Carles Vega Tauler Aitor Doblas programant el robot Carles Vega i Roger Mateu muntant el robot Alejandro Florin muntant dispensadors Tauler Cosechadora i furgona Cristian Noguero i Sara Acosta fent el blog Gent del grup amb el robot Raul Peinado i Laura Fuciños colocant el tauler ![]() Organitzant-se
Marc Alba programant el robot
|
Alejandro Florin i Roger Mateu |
Hector Moreno |
Andrea Batlle |
Cristian Noguero |